“Dit is het moment om in actie te komen! ”

De voorzitter van het Wereld Oeigoers Congres, Dolkun Isa, sprak over het ‘Internationale Forum over Oeigoeren’ dat op 9 en 10 november in Brussel zal plaatsvinden: 

“Ik ben verheugd om het ‘Internationale Forum over Oeigoeren’ aan te kondigen dat op 9 en 10 november 2022 in Brussel plaatsvindt. Brussel is namelijk de politieke hoofdstad van de Europese Unie. Namens het ‘Wereld Oeigoers Congres’ ben ik verheugd om prominente internationale gasten te mogen verwelkomen, waaronder politici, juridische experts, vertegenwoordigers van NGO’s en andere bondgenoten van het maatschappelijk middenveld. Met hen gaan wij de huidige situatie van de Oeigoerse mensenrechtencrisis bespreken om een einde te maken aan deze genocide.  
 
Het ‘Internationale Forum over Oeigoeren’ wordt gehouden op een belangrijk moment. Na de publicatie van het ‘Oeigoerse rapport’ van de Verenigde Naties, de uitspraak van een onafhankelijke rechtbank in Londen en 10 parlementaire resoluties, waaronder de resolutie van het Europees Parlement over de Oeigoerse genocide, is nu de echte vraag hoe de internationale gemeenschap een stap zal zetten tegen deze genocide. De tijd van loze verklaringen of uitingen van bezorgdheid is voorbij. Nu de VN de gruweldaden in ons thuisland heeft bevestigd, moeten we onszelf de volgende vragen stellen:  
 
Welke manieren zijn er om gerechtigheid en verantwoording te waarborgen?  
Wat kan de VN doen in het licht van deze gruweldaden?  
Wat kunnen de landen van de Europese Unie en andere regeringen doen tegen deze genocide en misdaden tegen de menselijkheid?  
En welke rol kunnen maatschappelijke organisaties in dit proces spelen?  
 
Deze vragen zullen centraal staan in het ‘Internationale Forum over Oeigoeren’. Door prominente internationale gasten samen te brengen in de voorhoede van oproepen om de genocide op de Oeigoerse te beëindigen, hopen we antwoorden te vinden op deze vragen om een einde te maken aan het lijden van miljoenen Oeigoeren.  
 
Dit is het moment om in actie te komen!”